V jako Vendeta (2006) (2024)

Obsah filmu V jako Vendeta

Příběh filmu je zasazen do futuristického prostředí totalitní Británie a vypráví příběh dívky z dělnického prostředí Evey, která je zachráněna z nebezpečné situace maskovaným mužem, který se ukrývá pod krycím jménem V. Ve svém boji si tento muž klade za cíl osvobodit lid Británie od korupce a násilí a vyzývá své spoluobčany, aby se k němu dne 5. listopadu připojili a vyšli ruku v ruce proti Parlamentu, v den, kdy je po celé zemi připomínán čin Guye Fawkese a jeho spojenců z roku 1605. Jejich plán vyhodit budovu Parlamentu do povětří se nikdy neuskutečnil. V duchu této rebelie a při vzpomínce na onen slavný den se V pokouší dotáhnout...

Zobrazitvíce>

Související odkaz

V jako Vendeta (2006) (1)

RECENZE V jako vendeta: Komiks o odplatě s kráskou a revolucí

V jako vendeta, filmový přepis slavného komiksu umí svou jedinečnost vykřesat z milých maličkostí. číst dál

Hodnocení: 70 %

TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

režie:

James McTeigue

hraje:

Natalie Portman.....Evi Hammondová [25]
Hugo Weaving.....V/William Rookwood [46]
Stephen Rea.....Finch [59]
John Hurt.....Adam Sutler [66]
Roger Allam.....Lewis Prothero [52]
Sinéad Cusack.....Dr. Delia Surridge [58]
Nicolas de Pruyssenaere.....starosta [36]
Christopher Fosh.....V Follower [41]
Stephen Fry.....Gordon Deitrich [49]
Rupert Graves.....Dominic [43]
Forbes KB.....Futuristický voják [41]
Ben Miles.....Dascomb [39]
Tim Pigott-Smith.....Creedy [60]
Cosima Shaw.....Patricia [32]
John Standing.....Bishop Lilliman [72]
Natasha Wightman.....Valerie

scénář:

Lilly Wachowski
Lana Wachowski

námět:

V jako Vendeta (2006) (21)Alan Moore.....text stejnojmenný komiksový román nakl. Vertigo/DC Comics (1989, česky BB art, Praha 2005) [52]
V jako Vendeta (2006) (22)David Lloyd.....(ilustrace) – stejnojmenný komiksový román nakl. Vertigo/DC Comics (1989, česky BB art, Praha 2005)

hudba:

Dario Marianelli
V jako Vendeta (2006) (24)Bradley Miles.....dodatečná
Petr Iljič Čajkovskij.....předehra 1812, op. 49

kamera:

V jako Vendeta (2006) (26)Adrian Biddle

střih:

V jako Vendeta (2006) (27)Martin Walsh

DVD obal

Trailery (2)

Distributor v ČR:
Warner Bros. ČR
Barevný:
Ano
Jazyková verze:
anglická
Distribuční verze:
česky, dabováno, stitulky
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
Přístupno:
od 15 let

Ohodnoťte
V jako Vendeta (2006) (30)
V jako Vendeta (2006) (36)

Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu V jako Vendeta >


Řadit dle: Bodů uživatele | Od nejnovějších | Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Hodnocení: 10 / 10

Přidáno: 15.7.2022

Všechny komentáře uživ.

V jako vítěztví
Komiksová adaptace inspirovaná druhou světovou válkou, holocaustem a fašismem přenesená do fiktivní budoucnosti s maskovaným samozvaným mstitelem za spravedlnost. Casting herců i příběh se povedli. Působí vcelku civilním a britským dojmem. Jeden z mála filmů co zaujme i nekomiksové fandy a diváky.

klasifikátor

Hodnocení: 7 / 10

Přidáno: 23.3.2022

Všechny komentáře uživ.

Filmová zpracování komiksových předloh nejsou rozhodně můj šálek kávy, ale tady musím zcela objektivně ocenit alegorický nádech, trošky psychologie a hereckou kvalitu. Navíc jsem si mohl užít dost slušnou koncentraci herců na které se rád dívám. Takže z mého pohledu je to na palec nahoru i když podruhé už bych to asi vidět nemusel.

Scifista

Hodnocení: 8 / 10

Přidáno: 11.5.2020

Všechny komentáře uživ.

Tento film pripomina dnesni korona-virovou diktaturu velice presvedcive. Ze by podoba ciste jen nahodna?

red.mann

Hodnocení: 7 / 10

Přidáno: 20.12.2019

Všechny komentáře uživ.

Filozoficky pojaté zpracování úžasného komiksu o revoltě a revoluci. Kladem půvabná Natalie Portman a skvělý Hugo Weaving. Slabší je vyobrazení totalitního režimu a také více akce by spádu filmu prospělo.

Reklama

martin.stusak.9

Hodnocení: 9 / 10

Přidáno: 22.10.2019

Všechny komentáře uživ.

Bojovník za svobodu, známý pod přezdívkou V, plánuje v tvrdém britském totalitním řádu svrhnout režim. Snímek natočený na základě stejnojmenného komiksu od Alana Moora, jehož tvorba ani v Česku není neznámá. Fenoménem je hlavně maska V, která se stala synonymem a znakem boje za absolutní svobodu i v realitě. Snad není nikoho, kdo by se s tím ještě nesetkal. A může za to nejen famózně zpracovaný snímek, ale převážně naprosto dokonalý scénář. Příběh obsahuje spoustu dráždivých prvků, které se mocipánům samozřejmě nelíbí kvůli obsahu příliš zaujatých ideologických poznámek. Mnohá kritika podle toho také vypadá. Stylový a vzrušující film je ale tak úžasné vizuální a tématicky rezonující ve svých hrátkách s inteligencí a jemností, že ve své smyslu svou ohromnou hloubkou je takováto filosofie hluboce provokativní a svým způsobem svádí k 'terorismu' v zájmu svobody. Ale přijde na to, z jaké strany se na to člověk dívá. A když se na to podíváme úplně jinak, tak onen maskovaný V je vlastně něco jako Zorro a mnozí další, kteří pro vládnoucí režim byly teroristé zrovna tak. V se stal bojovníkem za svobodu v současné době a jak je již výše zmíněno, setsakramentsky vážně. Je to film, který se musí hlavně poslouchat. Co argument, to důvod k zamyšlení. Snímek se drží hluboce intelektuální úrovně, která dokáže mnohé přesvědčil. Nakonec, k diskusi je i onen znak V. Používal se už za války a znamenal 'Victory', - 'Vítězství'. Tady však znamená 'Vendetta' - 'Krevní msta'. A tak už je jen na divákovi, jak se k takovému maskovanému bojovníkovi za svobodu postaví.

MARi0

Hodnocení: 8 / 10

Přidáno: 30.1.2019

Všechny komentáře uživ.

V jako Vendeta
Podle slavných komixů vznikla už pěkná řádka filmů. Momentálně teď sice frčí Marvel a DC, ale je třeba si připomínat i klasiky, jako je V for Vendetta od Moora s Lloydem. Začneme nejdříve kritikou. Takže za prvé, původně je to o anarchysmu, ne o nějaké svobodě a vládě nad autoritářskou institucí. Vždyť tohle už v sobě zahrnuje právě myšlenka anarchysmu, proto škoda jí vynechat. Za druhé, Evey se v komixu producíruje dost nahá. To Natalie Portman dělat nemohla, proto jsme přišli i o erotiku.
Hlavní role se chopil Hugo Weaving, kterého ale těžko kdo pozná, jelikož pořád nosí stejnou masku, jakou má skupina Anonymous (všichni samozřejmě víme, že je to odkaz na Guye Fawkese, že ano, remember the fifth November).
Za mě tedy dost dobré zpracování původní předlohy, pár věcí mi tam chybělo, ale to tak prostě být musí. Jinak jsem se bavil od začátku do konce, a to i přes pomalejší tempo...

SNCIS

Hodnocení: 7 / 10

Přidáno: 19.3.2018

Všechny komentáře uživ.

70%.
"Náš příběh začíná, jak už to často bývá, u mladého a slibného politika. Je to hluboce věřící muž, člen Konzervativní strany. Jde pevně za svým cílem a neohlíží se napravo ani nalevo. S rostoucí mocí bobtná i jeho fanatismus a jeho stoupenci jsou stále agresivnější. Až jeho Strana podpoří projekt ve jménu národní bezpečnosti. Nejdřív se tváří, že vyvíjejí biologické zbraně, a proto se na náklady nehledí. Nicméně, pravým cílem projektu je moc." Příběh o svobodě a demokracii ve světě, kde vládne násilí a korupce. Film nemá svižné tempo, což může někoho nudit, nicméně má v sobě hloubku a předává jisté poselství. Když tam je akce, tak to stojí za to. No, ale buďme upřímní, akce je nejvíc až v závěru. Roztomilá Natalie Portman byla skvělá. Nejvíce mne zaujala, když byla oblečená jako lolitka. Nejméně tehdy, když byla vězněna a přišla o vlasy. Hugo Weaving alias agent Smith, co k němu dodat. Za celý film jeho obličej neuvidíte a pokud koukáte s dabingem, tak ani neuslyšíte jeho hlas... V podstatě jakoby tam nebyl. "Jsi jako já." - "My dva máme společné jen to, že brzy oba zemřeme." - "Jak by sis to představoval?" - "S rukama kolem vašeho krku." - 70%.

Barney94

Hodnocení: 8 / 10

Přidáno: 16.10.2017

Všechny komentáře uživ.

Působivé politické drama. Ve filmu je krásně vidět, jak stačí jedna silná osobnost, aby zburcoval lidi k revoluci. V je šarmantní šílenec, který chce pomoci obyčejným lidem.

Reklama

enejčel

Hodnocení: 2 / 10

Přidáno: 28.3.2015

Všechny komentáře uživ.

Od bratrů Wachowských jako scénáristů jsem čekal kvalitní film, ale pos hlédnutí prvních minutách jsem si řekl, že ten film měli i natočit, protože z toho vznikla pěkná kravina. Režisér James McTeigue je pro mě neznámý, film hodně špatně natočil a proto nechápu, jak tento snímek může mít takové hodnocení. Natalii Portman jsem vždy bral, jako výbornou herečku, ale v tomto filmu nehrála, nevěřil jsem ji prvním pohledem do očí. Hugova postava mi místy připomínala Jockera z Batmana, hlavně díky jeho výstupům taktikám, to nemyslím ve zlém, rozhodně za to neubírám body. Snímek ale je tak hloupě natočen, že z toho vznikne hloupé, nezajímavé béčko. Rozhodně propadák a velké zklamání.

Pitryx

Hodnocení: 1 / 10

Přidáno: 6.2.2014

Všechny komentáře uživ.

Další z řady rádoby filosofhrdinů, další nezničitelný pablb v masce, další v řadě -manů, ať už super, nebo spider. Pro jistotu se sem hodí spousta filosofických žvástů, střihneme tam i trošku Shakespeara, k hrdinovi dívčinu, sem tam digi efekt a máme to uvařeno. Že to bude ve výsledku blivajz už nikoho nezajímá, konzumní společnost to prostě žere a jde přece o to vytřískat prachy. Do toho ještě zviditelňování lesbiček... Ne opravdu tohle nemusím. Nepomohl ani hlavní podtext, totiž ukázka hrůzovlády teroru. Možná, kdyby bylo více akce a kratší stopáž?? Dal bych něco za efekty ovšem při stopáži, kterou film má si to nezaslouží. 271120119932/12705

Zobrazit všechny komentáře k filmu V jako Vendeta (Celkem: 59)

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film

Šaráda (1963)

Charade V jako Vendeta (2006) (54)

Byli jsme to my? (1990)

Byli jsme to my? V jako Vendeta (2006) (57)

Posel ztracených duší (2005) [TV seriál]

Ghost Whisperer V jako Vendeta (2006) (60)

Strašáci (1971)

Straw Dogs V jako Vendeta (2006) (63)

Odborný dohled nad východem Slunce (2014)

Odborný dohled nad východem Slunce V jako Vendeta (2006) (66)

Luč smerti (1925)

Луч смерти V jako Vendeta (2006) (69)

Adéla ještě nevečeřela (1977)

Adéla ještě nevečeřela V jako Vendeta (2006) (72)

Manželství na úvěr (1936)

Manželství na úvěr V jako Vendeta (2006) (75)

Mazlíček (1934)

Mazlíček V jako Vendeta (2006) (78)

V žáru královské lásky (1990)

V žáru královské lásky V jako Vendeta (2006) (81)



  • Film
    • Popis / Obsah (5)
    • Obsazení (113)
    • Bibliografie
    • Články (0)
    • Tiskové materiály
    • Výroba / Uvedení
  • Média
    • Fotogalerie (31)
    • Videa (2)
    • DVD obaly (1)
    • Tapety (0)
    • Fotky z akcí (0)
  • Uživatelé
    • Hodnocení (437)
    • Komentáře (59)
    • Zajímavosti (9)
    • Chyby ve filmu (1)
    • Hlášky z filmu (8)
    • Odkazy (2)
  • Ostatní
    • VHS / DVD / Blu-ray
    • Kniha
    • Soundtrack (0)
    • Kino (0)
    • TV (91)
    • Aktualizace údajů
V jako Vendeta (2006) (2024)

FAQs

What is the message behind V for Vendetta? ›

The meaning behind "V for Vendetta" is largely a philosophical discussion about the opposing political ideologies of fascism and anarchy.

Is V for Vendetta a true story? ›

With overt historical references, it is easy to believe that the narrative was based on a true story, but it actually was not.

Why is V for Vendetta controversial? ›

Some political groups have seen V for Vendetta as an allegory of oppression by government; anarchists have used it to promote their beliefs.

What did Alan Moore think of V for Vendetta movie? ›

The story focuses on him but also follows other characters including a young woman named Evey who becomes an ally to V's cause. It should come as no surprise that Alan Moore isn't a fan of the 2005 film adaptation. He has the same stance for all adaptations of his work.

Does V love Evey? ›

V is also shown sobbing out of guilt for what he put Evey through, and admits before his death that he fell in love with her. In place of Finch, Norsefire official Peter Creedy and his men confront V at the end of the film, bringing High Chancellor Adam Sutler (Adam Susan in the graphic novel) as V has demanded.

Is V Eveys dad? ›

Although a father figure, it says in the back of the book that V isn't Evey's father, Whistler's mother, or Charlie's aunt. To answer questions about V for Vendetta, please sign up. Scott As Eve herself says, learning V's identity or even seeing his true face would diminish him.

Why does V wear a guy fawkes mask? ›

Within the graphic novel, the mask is a powerful symbol: it communicates the wearer's allegiance to the spirit of Guy Fawkes—the man who tried and failed to blow up the Houses of Parliament in the 16th century (see Background Info)—and his opposition to the Norsefire government that controls England.

What does the rose symbolize in V for Vendetta? ›

Roses Symbol Analysis

It's implied that V got the idea to plant roses on each of his victims after reading Valerie's letter, in which she notes that the Norsefire government destroyed her happiness and “took away the roses.” Thus, V's roses pay homage to Valerie's memory: he's “bringing back” roses.

How old is Evey in V for Vendetta? ›

Actress Natalie Portman played the role of Evey Hammond in the 2006 feature film V for Vendetta. In the film adaption, Evey is not a would-be prostitute, but she is still caught by a fingerman during the city curfew. She is no longer a naive, 16-year-old, but an older, more independent and free-thinking young woman.

Why don't people like V for Vendetta? ›

"V For Vendetta" is a film that, while reasonably entertaining on one level as an action film, is laughable in terms of its political views. It awkwardly positions itself between being a liberal position paper for standing up for freedom and civil liberties, and an endorsem*nt of Anarchism for anarchy's sake.

What does V symbolize in V for Vendetta? ›

The symbol is simple: a circle with two diagonal slashes through it, forming the letter “V.” The significance of the “V” is very clear: it represents an act of vandalism against the signs and buildings that Norsefire deems important, and thus an affront to the authority of Norsefire itself.

Is V for Vendetta a hero or villain? ›

According to Jasper (2018), Evey points out that character V is a hero because of his efforts to fight Adam Sutler. His comrade in the government made many people aware of the oppression they experienced. As mentioned above, Britain is a country prone to returning to destruction because of the war.

How smart is V in V for Vendetta? ›

The experiments actually yield some beneficial results: he develops Olympic-level reflexes, increased strength, and incredibly expanded mental capacity (as demonstrated consistently throughout the novel, V is a genius in the fields of explosives, martial arts, philosophy, literature, politics, computer hacking and ...

Who is the face behind V for Vendetta? ›

The Guy Fawkes mask (also known as the V for Vendetta mask or Anonymous mask) is a stylised depiction of Guy Fawkes (the best-known member of the Gunpowder Plot, an attempt to blow up the House of Lords in London on 5 November 1605) created by illustrator David Lloyd for the 1982–1989 graphic novel V for Vendetta ...

What is the lesson in V for Vendetta? ›

The central theme of V for Vendetta is freedom and its relationship with anarchy, or the absence of government. V describes himself as an anarchist (as does Alan Moore, the author) — one who believes that all governmental authority is corrupt because it infringes on human freedom.

What is the moral of the story vendetta? ›

Guy de Maupassant deals with this issue in his short story “The Vendetta,” and the tone he develops throughout the text helps readers to see this central idea. The story reveals that revenge requires time, effort and determination.

What is the key idea in V for Vendetta? ›

The main idea of V for Vendetta is the fight between order and chaos. V is fighting a fascist government, but his methods are also morally dark.

What is the central idea of A Vendetta? ›

A vendetta is a feud in which a family member seeks revenge for a person who has been murdered. Saverini is the only family that Antoine had left, so it's up to her to avenge his death.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 5895

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.