V jako Vendeta (2005) | ČSFD.cz (2024)

Videa (1)

Recenze (1316)

VÍCE

gudaulin

Stejnojmenný komiks, jehož autorem je Alan Moore, je považovaný za jedno z nejslavnějších komiksových děl stojící na pomezí mezi klasickým superhrdinským a alternativním komiksem. Svého času jsem neodolal a zakoupil ho do své knihovničky, abych byl následně pořádně zklamaný, přestože z výtvarného hlediska jde o zdařilou věc a řada postav nebo motivů je rovněž zajímavá. Komiksová Vendeta ale u mě selhává ve dvou velmi významných bodech, a to je především nevěrohodné zobrazení autoritářského státu, jeho vznik, opory, celý systém a konečně i jeho pád. Na příběhu je zkrátka znát, že tuto distopii psal příslušník národa, který už někdy od první poloviny 17. století nepoznal skutečnou tyranii. Ten svět je prostě neživotný a nevěrohodný. Druhé negativum pak spočívá v romantickém hrdinovi, který uprostřed města prošpikovaného špicly a kamerami nosí divadelní kostým a masku, díky kterým vypadá jako uniformovaný policista, který chce inkognito proniknout do zločineckého gangu. Filmová verze je, aspoň pokud jde o o první problém, daleko lepší, protože film stojí nemalé náklady, a tak je potřeba z komerčního hlediska divákovi mnohé usnadnit a scénář je tedy více vysvětlující a logičtější než jeho literární předloha. Zůstává ale druhý problém, tedy onen tajemný hrdina schopný sám porazit diktaturu. Komiksová předloha umožnuje pojmout snímek jako akční nářez, ale naštěstí se tvůrci vydali druhou cestou - ostatně i ty dvě akční scény, zvlášť ta finální, kde do sebe mstitel nechá nejprve napumpovat zásobníky 15-členného policejního komanda, aby je poté rozsekal noži, vyznívá hodně hloupě, jako z těch nejtupějších akčních snímků. Slabiny filmu jsou vlastně slabinami svojí komiksové předlohy. Natalie Portman v hlavní roli je po herecké stránce jen průměrná, ale pochopitelně stále hezká a se slušnou dávkou osobního kouzla. No a Hugo Weavinga pod maskou nikdo ani nepozná. Celkový dojem: 55 %. Mimochodem, komiks i film se přes základní dějovou linku v mnoha ohledech přece jen liší. Postava šéfinspektora Finche je sice i v komiksu zásadní, ale více mnohavrstevná a ve svém důsledku tragičtější. Je to člověk, který sice pochopí, že sloužil mizernému systému a špatné věci, ale nedokáže překročit vlastní stín.()

Fr

všechny recenze uživatele

,,Jediným verdiktem je vězte vendeta, vykonaná votivně, ne bez vášně, její význam váhy vítězství jednou vychýlí na stranu všech věrných. Věru vodopád verbální výmluvnosti vytryskl velmi, tudíž jen dodám.....“ Máte dvě možnosti. Buď dialogy jako od Shakespearea přijmete a zařadíte do dějové linie nebo vás budou nudit, protože očekáváte akční scény, kterých je poskrovnu, ale za to jsou natočeny bravurně. To hlavní, oč tu kráčí je (kromě pomsty samozřejmě) IDEA. Nemůžete se jí dotknout,obejmout, nekrvácí, necítí bolest, ale hlavně ONA vede k věznění a zabíjení, tedy k smrti.S myšlenkami typu ,,lidé by se neměli bát své vlády, to vláda by se měla bát lidí“ se lidem můžou (a měli by se) vybavit zážitky na časy nedávno minulé, kdy moc byla v rukách několika jedinců. Spousta podobenství a filosofie, ve kterém hledáte (jako kdysi) skryté indicie a podtexty. V době, kdy si všichni myslí, že největším neduhem společnosti je rasismus, nám může připadat téma totality přežité. Jen by mě zajímalo, jak toto dílo přijala mládež ,,na západě“. Zřejmě jako anarchii.()

Reklama

Adrian

všechny recenze uživatele

Maska a akékoľvek fyzično je pominuteľné, ideály a idey však majú potenciál odolať zubu času. Ľúbivá myšlienka, ktorá vhodne charakterizuje i ľúbivosť samotného filmu. Viac ako jeho maska a vzhľad ma oslovili predostierané názory a podnety k úvaham. Ambivalentne je to však aj výtka, pretože "V ako režisérsky rukopis" bolo prebité s "W ako scenár (navyše oproti predlohe značne skresaný)".()

Lateef

všechny recenze uživatele

Výborný příběh s originálně provedeným scénářem, nezapomenutelnými scénami, plný atmosféry, emocí, nutící k pozastavení a zamyšlení se. Geniální ztvárnění postavy V v podání Hugo Weavinga, který s naprostou elegancí zahrál svojí nejtěžší roli. Má skvělý charismatický hlas, který se příjemně poslouchá a jeho monology jsou opravdovou lahůdkou. Skvělá Natalie Portman, jež se do své role položila s vervou a umem a spolu s V vytvořili špičkový filmový pár. Bojové scény elegantní a ostré jako nabroušená dýka, úvodní výbuch decentní, závěrečná exploze omračující, myšlenka filmu hluboká. Co víc si přát?? Jeden z nejlepších snímků loňského roku. 54 miliónů dolarů(rozpočet)/132,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)()

Gemini

všechny recenze uživatele

Měl bych počkat až na den, kdy odložím čerstvě přečtený comics, ale nějak to nejde. Musím si zkrátka říct svoje, i když o spoustě souvislostí vím houby. Proto se ptám: "Alane Moore, co ti to přelítlo přes nos?" Někdo kdo se blahosklonně usmívá nad Ligou Výjimečných se distancuje od tohohle díla? Jak říkám, možná budu po přečtení originálu mluvit jinak, ale zrovna teď to cítím tak, že stvořitel tohle dítě zatracuje zcela neprávem. Výborný příběh, skvělí herci, atmosféra, hudba, všechno na svém místě a ready to go. 1984 tak trochu jinak, výpověď nebo varování, skvělý film.()

Galerie (121)

VÍCE

Photo © Warner Bros.

V jako Vendeta (2005) | ČSFD.cz (1)

Zajímavosti (64)

VÍCE

  • Zločin, za který byl V (Hugo Weaving) internován v zařízení Larkhill, není znám, ovšem dá se vyvodit z umístění jeho cely vedle Valerie (Natasha Wightman), která byla obviněna z hom*osexuality, i z používání stejných slovních obratů, jaké říká Gordon Deitrich (Stephen Fry), který je rovněž hom*osexuál a se kterým se V před svou amnézií pravděpodobně znal.(Nick321)
  • Vo filme sa objaví scéna, kde postava vytvorí písmeno V z domina. Na to museli použiť až 22 tisíc kusov domina, ktoré približne 200 hodín pripravovali štyria profesionálni montéri.(busev)
  • Peter Creedy (Tim Pigott-Smith) má zbraňSmith & Wesson Model 686 ráže .357 Magnum.(dc125)
V jako Vendeta (2005) | ČSFD.cz (2024)

References

Top Articles
Who Is Marlene Santana? The Social Media Sensation You Need To Follow - Stagbite
Get To Know Mikayla Campinos: A Rising Star In The Entertainment Industry
Skigebiet Portillo - Skiurlaub - Skifahren - Testberichte
فیلم رهگیر دوبله فارسی بدون سانسور نماشا
Fat People Falling Gif
Yi Asian Chinese Union
Beds From Rent-A-Center
The Many Faces of the Craigslist Killer
Elle Daily Horoscope Virgo
今月のSpotify Japanese Hip Hopベスト作品 -2024/08-|K.EG
Pac Man Deviantart
Condogames Xyz Discord
Lazarillo De Tormes Summary and Study Guide | SuperSummary
91 East Freeway Accident Today 2022
Gayla Glenn Harris County Texas Update
Saritaprivate
MLB power rankings: Red-hot Chicago Cubs power into September, NL wild-card race
Faurot Field Virtual Seating Chart
Lola Bunny R34 Gif
Riherds Ky Scoreboard
Johnnie Walker Double Black Costco
Busted Mcpherson Newspaper
Okc Body Rub
Seeking Arrangements Boston
How Long After Dayquil Can I Take Benadryl
Kabob-House-Spokane Photos
Harrison 911 Cad Log
Yu-Gi-Oh Card Database
How often should you visit your Barber?
Guide to Cost-Benefit Analysis of Investment Projects Economic appraisal tool for Cohesion Policy 2014-2020
Missing 2023 Showtimes Near Grand Theatres - Bismarck
Red Sox Starting Pitcher Tonight
Delta Rastrear Vuelo
How to Draw a Bubble Letter M in 5 Easy Steps
Top-ranked Wisconsin beats Marquette in front of record volleyball crowd at Fiserv Forum. What we learned.
The Boogeyman Showtimes Near Surf Cinemas
Robeson County Mugshots 2022
Main Street Station Coshocton Menu
“Los nuevos desafíos socioculturales” Identidad, Educación, Mujeres Científicas, Política y Sustentabilidad
Topos De Bolos Engraçados
Final Jeopardy July 25 2023
Top 25 E-Commerce Companies Using FedEx
Infinite Campus Parent Portal Hall County
Advance Auto.parts Near Me
4k Movie, Streaming, Blu-Ray Disc, and Home Theater Product Reviews & News
Youravon Com Mi Cuenta
Crigslist Tucson
UNC Charlotte Admission Requirements
Mlb Hitting Streak Record Holder Crossword Clue
Online TikTok Voice Generator | Accurate & Realistic
Pelican Denville Nj
Craigslist Centre Alabama
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5891

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.